Varme hveder

Varme hveder

Share with:


Vi nærmer os Store Bededag og traditionen tro skal der varme hveder på bordet aftenen før.

Hvederne er utroligt nemme at bage derhjemme. Det er i bund og grund en klassisk gærdej som er smagt til med kardemomme. Hvederne bages derudover i en bradepande for at få den velkendte, firkantede facon.

Hvederne kan spise friskbagte som de er, men ofte skæres de over og ristes inden de serveres. De kan ligeledes serveres til morgenmad eller brunch.

Varme hveder

(12 stk.)

2½ dl sødmælk
25 gram gær
75 gram sukker
½ tsk salt
1 æg
2 tsk kardemomme
¼ tsk vaniljepulver
50 gram fuldkornsspeltmel
500 gram hvedemel
100 gram blødt smør

Dejen

Lun mælken til den er fingervarm (ca. 37 grader). Rør gæren ud i mælken og tilsæt sukker, salt og æg. Rør det godt sammen. Tilsæt kardemomme, vaniljepulver og speltmel og rør det til en tynd dej. Rør halvdelen af hvedemelet i dejen. Tilsæt resten af melet og begynd at arbejde det ind i dejen. Til sidst æltes smørret ind i dejen. Dejen skal være klistret, så lad dig ikke friste til at tilsætte mere mel.

Lad dejen hæve under et klæde, på et lunt sted i ca. 1 time.

Del dejen i 12 stykker og tril dem til boller. Kom et stykke bagepapir i en bradepande (25×30 cm). Fordel bollerne i bradepanden. De skal ligge ret tæt, men dog ikke røre hinanden. Træk en pose over bradepanden eller dæk den med husholdningsfilm og stil den til hævning i 2 timer.

Bagning af hvederne

Varm ovnen op til 225 grader (varmluft). Tag bradepanden ud af posen. Bag hvederne i 5 minutter ved 225 grader. Skru herefter ovnen ned til 180 grader og bag hvederne færdige. Det tager ca. 15 minutter. Hvederne skal være gyldne, gerne til den mørke side.

Når hvederne er færdigbagte, tages de ud af ovnen. Lad dem stå i bradepanden i 10-15 minutter inden de vendes ud.

Servering

De friskbagte hveder smager skønt som de er, toppet op med smør, men de smager altså også skønt når de er ristede. Server dem evt. med ost, god marmelade eller lidt honning.

0 0 votes
Article Rating


Abonner
Giv mig besked
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments