Sprøde vaniljekranse
Vaniljekranse er, hvis de er lavet godt, en af mine yndlingssmåkager. Men som oftest, når man køber vaniljekranse hos bageren eller i supermarkedet, får man en tynd, intetsigende småkage med smag af billigt vaniljesukker og uden det rigtige, sprøde knæk.
Jeg har prøvet så mange forskellige opskrifter efterhånden og har nu langt om længe fået perfektioneret en opskrift, som jeg vil dele med jer.
Opskriften her er inspireret af Rikke Grybergs opskrift, da det er den, som er kommet tættest på det resultat som jeg ønskede mig. Arbejdet med at få sprøjtet kransene pænt ud, var dog mildest talt umuligt og enormt hårdt ved både hænder og skuldre.
Så nu er dejen modificeret lidt og derudover skal den ikke blot samles, men æltes godt igennem. For den lune dej er meget nemmere at sprøjte ud. Til gengæld skal vaniljekransene hvile nogle timer inden de bages.
Sprøde vaniljekranse
75 gram mandelmel eller afskallede mandler
1 stang vanilje
150 gram sukker
200 gram smør
300 gram hvedemel
50 gram fuldkornsspeltmel
1 æg
½ dl vand
Kom mandelmel/afskallede mandler i en foodprocessor sammen med vaniljestangen (det hele!) og sukkeret. Kør blandingen på foodprocessoren til vaniljestangen er findelt. Tilsæt smørret og kør igen blandingen godt sammen. Tilsæt nu melet og kør blandingen til den minder om rasp eller brødkrummer. Tilsæt æg og vand og kør blandingen til den samler sig og foodprocessoren muligvis begynder at brokke sig lidt. Kom blandingen ud på en ren bordplade og saml dejen med hænderne. Den skal i modsætning til andre småkager æltes godt sammen så dejen bliver lun og nem at arbejde med.
Kom lidt af dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl (9 eller 10 mm). Sprøjt nu lange ”pølser” af dej ud på bordpladen. Det er ikke det nemmeste at gøre og det kræver lidt fingerkraft og noget tålmodighed. Men så længe at der arbejdes med små portioner af dejen ad gangen, skulle det kunne lade sig gøre. Del pølserne i ca 10 cm store stykker og saml dem til en vaniljekrans. Læg vaniljekransene på bageplader med bagepapir og stil pladerne koldt i et par timer.
Når vaniljekransene har hvilet et par timer, er de klar til bagning. Forvarm ovnen til 180 grader (varmluft). Bag vaniljekransene i 10-15 minutter indtil de er gyldne og sprøde.
Afkøles og opbevares i en lufttæt kagedåse.