Brunkager
En tidligere arbejdskollega fra da jeg var kontorassistent, gav mig opskriften på disse sprøde brunkager. Jeg har bagt dem hvert eneste år til jul siden jeg fik opskriften.
Brunkager er jo sådan en kage som mange har en holdning til; skal de stikkes ud, skal de være runde eller firkantede?
Jeg har taget Mette Blomsterbergs metode til mig, hvor man fordeler dejen i en firkantet form, lader den sætte sig og så skærer den i blokke bagefter. Så er det nemt at skære fine, ens firkantede brunkager.
Sprøde brunkager
250 gram smør
250 gram sukker
1,25 dl mørk sirup
1,25 dl grofthakkede mandler
½ tsk. stødt nellike
½ spsk stødt ingefær
1½ spsk stødt kanel
50 gram syltet appelsinskal
3/4 tsk. potaske opløst i 1 spsk varmt vand
Ca. 500 gram hvedemel
Smør, sukker og sirup varmes sammen i en gryde til smørret smelter. Rør godt i massen og bring den til kogepunktet hvor den lige står og bobler i 30 sekunder.
Tag gryden af varmen og rør mandler, krydderier, appelsinskal og potaske i. Melet røres i, i mindre portioner, til dejen er mættet og slipper skålen (den må ikke blive for fast, den må godt være “fedtet”). Jeg plejer at bruge min røremaskine, men det kan også gøres i hånden. Fordel dejen i et lille firkantet fad foret med bagepapir (ca. 15×20 cm). Dejen skal være 3-4 cm i højden.
Sørg for at overfladen på dejen er jævn. Stil dejen i køleskabet og lad den blive helt kold.
Vend dejen ud på et skærebræt og skær den i 3-4 bjælker, alt efter hvilken størrelse du ønsker dine brunkager skal være. Nu kan du skære bjælkerne i de fineste småkager (ca. 2 mm i tykkelsen).
Læg kagerne på bageplader med bagepapir og bag dem i en 200 grader varm ovn i 7-8 minutter. Men hold øje med dem for de må ikke blive for mørke. Når kagerne er kølet af opbevares de i en kagedåse ved stuetemperatur.