Fastelavnsboller med chokolade og kirsebær

Fastelavnsboller med chokolade og kirsebær

Share with:


Så er dette års udgave landet på bloggen; fastelavnsboller med chokolade og kirsebær.

Fastelavnsboller med forskelligt fyld er en glædelig, tilbagevendende tradition i Danmark. Faktisk er de blevet voldsomt hypet de sidste par år. Folk står gerne i lange køer og betaler gerne 50-60 kroner for en god fastelavnbolle – mig selv inklusiv. Hvor jeg bor er der dog langt imellem de gode fastelavnsboller. Jeg kan enten køre 1 time nordpå til Chokoladekurven eller 1½ time østpå til de gode bagerier i Aarhus.

Så er det bare nemmere og billigere at bage dem selv.

Fastelavnsboller med chokolade og kirsebær

(12 stk)

Vandbakkelser

100 gram smør
1½ dl vand
125 gram mel
10 gram kakao
4 æg

Småkagedej

50 gram blødt smør
50 gram sukker
50 gram mel
10 gram kakao

Chokoladeganache

200 gram mørk chokolade
1 dl piskefløde
85 gram smør

Endvidere

1 glas Amarena kirsebær (460 gram)

½ liter piskefløde

Frysetørret kirsebærstøv (eller lignende)

Småkagedej

Ælt det bløde smør sammen med sukker,mel og kakao. Rul dejen ud imellem 2 stykker bagepapir. Dejen skal være ca. 2 mm tyk. Læg dejen på køl så den bliver fast.

Stik herefter cirkler ud i ca. samme størrelse som de ubagte vandbakkelser.

Vandbakkelser

Sigt kakao over i melet og bland det sammen. Bring vand og smør i kog. Når det koger, tilsættes melet og det røres godt sammen til en smørbolle. Dejen skal blive blank og slippe gryden. Lad herefter dejen køle af indtil den er lillefingervarm. Det er vigtigt at køle dejen af, da den ellers kan blive flydende når æggene tilsættes.

Rør nu 1 æg i ad gangen. Ægget skal røres helt ud i dejen inden det næste tilsættes. Bliv ikke skræmt af, at det ligner at dejen vil skille. Den skal blot røres lidt mere. Når æggene er rørt i dejen, sættes dejen på bageplader med bagepapir. Dette gøres enten med en ske eller de kan sprøjtes ud med en sprøjtepose med en glat tyl.

Sørg for at holde god afstand imellem fastelavnsbollerne da de hæver en del under bagningen.

Jeg vil anbefale at bruge 2 plader og bage vandbakkelserne ad 2 omgange.

Bager du dem alle på samme plade ad én omgang, så skal du nok beregne en lidt længere bagetid, da der er mere fugt i ovnen som skal fordampe.

Bagning

Læg småkagedejen oven på de ubagte vandbakkelser og bag dem i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) i 12-15 minutter. De skal være begyndt at hæve op og blive en anelse gyldne. Skru herefter ned på 150 grader (varmluft) og bag videre i 10 minutter.

Når vandbakkelserne er hævet flot op, tages en enkelt af dem ud. Falder den ikke sammen efter 1 minut, er vandbakkelserne færdige. Falder den sammen, så giv fastelavnsbollerne 3-5 minutter mere i ovnen, men hold øje med dem.

Når de er færdige, vil de slippe bagepapiret nemt og være lette og sprøde.

Det er meget VIGTIGT at du IKKE åbner ovnlågen under bagningen, da dine vandbakkelser med stor sandsynlighed vil falde sammen.

Chokoladeganache

Smelt smør, fløde og chokolade ved lav varme i en gryde. Når blandingen er smeltet og har en smidig og glat konsistens, kommes blandingen i en stor skål og stilles i køleskabet. Afkøl massen i ca. 1 time. Massen skal være kold og have sat sig uden dog at blive helt massiv.

Tjek evt. cremen efter ½ time på køl.

Pisk herefter cremen til en luftig masse. Pisk den ikke for længe, da den kan skille ved for megen piskning.

Kirsebærskum

Pisk fløden til en let skum og vend 2-4 spiseskefulde af siruppen fra Amarena kirsebærrene i skummet.

Samling af fastelavnsbollerne

Når vandbakkelserne er kølet af, skæres de forsigtigt igennem. På bundene fordeles den piskede, mørke chokoladeganache i en ring på kanten af bollen. Dette gøres nemmest med en sprøjtepose og en tyl.

Fordel kirsebærrene ud på bundende, top op med kirsebærskummet og læg toppen på.

Pynt fastelavnsbollerne med frysetørret kirsebærpulver eller i mangel af bedre knuste, frysetørrede jordbær som jeg har gjort her.

Det giver et syrligt pift til den mørke chokoladeganache.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *