Banougat muffins
Hvis der er et emne i vores fødevaredebat som jeg er ret glad for, så er det madspild. Jeg læste fornylig en artikel der omhandlede danske familiers manglende evne til “at holde hus”, hvilket i sidste ende både gik ud over økonomi og madspild. Jeg var fuldstændig enig i artiklen. Mange familier har ikke lært at bruge deres madrester på en kreativ måde. Det har de ikke været tvunget til at gøre på samme måde som tidligere generationer. Men diskussionen omkring madspild kommer også forbrugerne til gode, når vi er ude for at købe ind. F.eks. købte jeg den anden dag 8 bananer til den nette sum af en flad 5´er. De var meget modne, grænsende til at være smattede. Men de var fuldstændig perfekte til smoothies og som herunder bananmuffins – eller banougat muffins som de blev døbt, lettere inspireret af de små banoffee pies jeg har lavet tidligere.
Jeg ledte efter en opskrift på banankage på nettet og faldt over en opskrift på TV2s hjemmeside. Det som solgte opskriften til mig, var at det var en Strangas opskrift. Men ærligt talt syntes jeg at opskriften var blevet skrevet ned uden at tage højde for, hvem der skulle bruge den. Den var mildt sagt forkortet til nærmest kun at være stikord. Bagetiden var også helt hen i vejret… 140 grader i en halv time?
Jeg valgte at skære en del sukker fra, da det virkede overflødigt, når der også skulle søde bananer i dejen. Med lidt rettelser i opskriften blev resultatet ganske tilfredsstillende.
Jeg valgte at bage halvdelen af dejen som 9 muffins og den resterende dej som en lille banankage. Banankagen fik lige trykket lidt blåbær ned i dejen hist og her. De var blevet lidt rynkede og kedelige, men derfor er de jo stadig fortrinlige til bagning. Kagen har jeg i bedste husmoderstil, frosset ned til en anden god gang hvor kagetrangen melder sig.
Banougat muffins
(9 muffins + 1 lille kage)
3 æg
250 gram sukker
1/4 tsk vanillepulver
300 gram hvedemel
18 gram bagepulver
1 dl mælk
150 gram smeltet smør
300 gram bløde bananer
Pynt
Blød nougat
Ristede nødder
Pisk først æg, sukker og vanillepulver rigtig godt til det er lyst, luftigt og cremet. Sigt mel og bagepulver i og pisk det sammen på lav hastighed. Tilsæt først mælken og pisk den i dejen. Derefter røres det smeltede smør i. Mos bananerne med en gaffel og lav gerne mosen lidt grov.
Vend bananerne i dejen. Nu skal dejen fordeles i forme. Jeg brugte som sagt en lille springform på 17 cm og 9 muffinforme.
Muffins blev bagt i en forvarmet ovn ved 175 grader i 20-30 minutter. Kagen bages i 40-50 minutter.
HUSK at tjekke om muffins/kage er færdig ved at stikke en kødnål eller lignende i kagerne. Nålen skal være fuldstændig fri for dej når den trækkes ud igen. Lad kagerne køle helt af.
Når de skal pyntes, smeltes 4-5 spsk nougat ved svag varme eller ved at give det nogle sekunder i mikroovnen. Nougaten skal ikke være flydende, for så render den af kagerne. Bliver nougaten for flydende lader du den blot stå indtil den er tyktflydende igen. Smør et lag nougat på toppen af muffins og drys med ristede nødder – her har jeg brugt mandler.