Smørkage

Smørkage

Share with:


Engang imellem kommer jeg pludseligt i tanke om en ret, et brød eller i dette tilfælde, denne smørkage, som jeg engang bagte i folkeskolen (ja, det er ved at være nogle år siden)
Jeg husker bare at jeg var vildt stolt over at jeg rent faktisk kunne bage sådan en kage og så smagte den iøvrigt skønt. Opskriften har jeg desværre mistet på et tidspunkt, så jeg måtte til at kigge mine bagebøger igennem. Jeg fandt i en af mine AMO bøger en opskrift som var en genganger fra oldemors tid og den kunne jo være lige så god som alle andre, så den prøvede jeg. Resultatet? Jeg syntes i virkeligheden billedet taler for sig selv

Jeg ændrede lidt i opskriften hen ad vejen og brugte en hel portion kagecreme istedet for blot de 4 spsk som var angivet i opskriften. Derudover syntes jeg at dejen var meget besværlig at rulle ud og arbejde med – nok pga. mængden af smør. Derfor vil jeg anbefale dig at dejen hviler et køligt sted første gang, måske endda i køleskabet, hvis altså du syntes at dejen virker meget fedtet/klistret. Når din smørkage er samlet og klar til hævning, skal den så hæve et lunt sted. Desuden blev mine kager lidt flade i det, da jeg bagte dem i en ret stor springform. Jeg anbefaler derfor en lidt mindre én på ca. 22 cm.
Den sidste ting som som jeg vil ændre næste gang jeg bager den, er mængden af små “snegle” som bliver lagt på kagen. Hvis man lægger 12 på, som angivet i opskriften, kan man ikke skiftevis lægge hvid og brun glasur på uden at der kommer 2 ens slags ved siden af hinanden (det kunne min OCD slet ikke klare) og derfor har jeg skrevet 11 i opskriften herunder.

Smørkage

(2 stk)

50 gram gær
1 dl mælk
1 æg
1 spsk sukker
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
50 gram fuldkornsspeltmel
200-250 gram mel
100 gram smør

Fyld

100 gram blødt smør
100 gram brun farin
1 portion kagecreme
Evt. 50 gram rosiner

Pyntes med glasur efter bagning

Mælken lunes og gæren opløses heri. Rør æg, sukker, salt og kardemomme i og tilsæt speltmelet. tilsæt smør og mel og arbejd stille og roligt dejen sammen med en træske eller lignende. Ælt herefter dejen godt. Lad dejen hvile i 15 minutter (se ovenfor afsnittet over opskriften).
Smør 2 springforme eller lignende (ca. 22 cm. i diameter) og klip et stykke bagepapir til hver af dem, som passer i bunden. Rør en remonce af det bløde smør og den brune farin.

Del dejen i 2 stykker. Del det ene stykke i 2 og rul stykkerne ud så de passer til bunden af de smurte springforme. Tryk dejen helt ud til kanten og ca. 1 cm op ad siden på formen. Smør hver bund med 1 spsk remonce og 2 spsk creme. Drys evt. rosiner på.
Rul nu den anden halvdel af dejen ud til en firkant ca. 50×20 cm. Fordel resten af remoncen på dejen og hvis du har lyst, også resten af kagecremen. Rul dejen sammen til en lang roulade og skær den i 22 lige store stykker med en skarp kniv. Det er lidt noget klisterværk med al den remonce og kagecreme, men hav tålmodighed – det skal nok blive godt. Læg 11 stykker på hver kage – 1 i midten og 10 udenom. Pensl kagerne med sammenpisket æg og lad dem hæve tildækket et lunt sted i 30-45 minutter. Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader (varmluft) i 20-25 minutter til de er gyldne.

Lad kagerne køle af i formen og pynt dem herefter med glasur.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *