Ostebord med julerester

Ostebord med julerester

Share with:


I tråd med sidste indlæg, så får i her mit bud på hvordan du kan bruge resterne af de hjemmelavede brunkager. De kan nemlig bruges som kiks til et ostebord – et ostebord med julerester.

2020 – et mærkeligt år

Jul og nytår 2020 var en usikker højtid hvor det var svært at planlægge de sædvanlige sammenkomster med familie og venner.

Vi endte med at aflyse stort set alt. Kun vores juleaften med det nærmeste af min mands familie og julefrokosten med det nærmeste af min familie blev afholdt.

Juletræsfældning, juletræspyntning, æbleskiver, gløgg og pakkespil blev aflyst. Nytårsaftenen blev aflyst. Kaffeaftaler, bestyrelsesmøder og nytårskure ligeså.

Alle aflysningerne betød også at vi pludseligt havde overflod af julesnoller, ost, gløggekstrakt, nødder og frugt. Men med lidt planlægning og fantasi kan selv rester trylles om til et fyrsteligt måltid.

Ostebord med julerester

Det lyder måske mærkeligt, men disse sprøde brunkager smager fantastisk med ost. I særdeleshed de lidt stærkere og smagfulde oste som f.eks. blåskimmel, gedeoste og lagrede oste med kommen.

De varme krydderier i de sprøde småkager er et virkeligt godt match til de fede, smagfulde oste. Derudover er de supersprøde og fungere helt perfekt som en kiks.

Af andet tilbehør her på ostefadet er; kiks, spanske bjergfigner, svesker, oliven, valnødder, blegselleri og 2 slags kompot – alt sammen rester fra køleskabet og ting som mange muligvis havde kasseret.

Ostene på fadet er iøvrigt; Morbier, Saint Agur, Gedeost med havsalt fra Tebstrup og Fyrtårnsost fra Thise. Derudover står der i det midterste glas, mit første forsøg på potkäse. Det er SÅ simpelt. Du river/smuldre stærk/lagret ost i en beholder og rører lidt gylden rom i. Ikke for meget, så bliver den boozy. Potkäse lavet på rom smager enormt godt og jeg håber at flere vil få øjnene op for denne “reste-ret”.

Hvis ikke ostebordet her får bugt med de sidste osterester, så kan resterne igen bruges. Lav en ganske almindelig opbagt mælkesauce – en bechamelsauce. Riv og rør dine osterester ud heri og kog saucen igennem. Denne ostesauce kan bruges til pasta, hjemmelavet lasagne, mousakka mv.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *