Farmors klejner

Farmors klejner

Share with:


Julen er for mange en glædelig tid, men for andre en smertelig tid, hvor vi savner dem som ikke er her mere. Min farmor døde for 3 år siden og specielt i juletiden bliver jeg en smule sentimental når jeg tænker på hende. Jeg ønsker jer alle en glædelig jul og håber at i husker at sætte pris på hinanden og den tid man har sammen.

Ligesom julesildene i mit forrige indlæg, har disse klejner en ekstra speciel plads i mit hjerte. Min farmor kogte klejner til hele familien hvert år til jul og også denne opskrift og fremgangsmåde blev jeg sat ind i. Jeg tror at mange har opfattelsen at klejner er en omstændig ting at give sig i kast med. Jeg var overrasket over hvor lette de var at lave. Siden jeg fik opskriften af min farmor, har jeg imidlertid eksperimenteret lidt med den, og gjort den til min egen. Jeg har tilsat appelsinskal og saft, fordi jeg syntes at klejnerne får et lille løft i smagen, men også i konsistensen.

Farmors klejner

2 æg
150 gram blødt smør
125 gram sukker
Skal af 1 økologisk appelsin
Saft af ½ appelsin
100 gram kartoffelmel
400-500 gram mel
1 kop mælk og fløde
1 tsk hjortetakssalt

Til kogning

500 gram svinefedt
500 gram palmin

Rør smørret godt sammen med sukkeret og rør derefter æggene i. Tilsæt appelsinskal, saft og fløde og mælk. rør kartoffelmelet i.
Opløs hjortetakssalt i 1 spsk vand og rør det i blandingen. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør dejen godt igennem. Jeg plejer at røre den i hånden, men den kan sikkert også røres på røremaskine. Dejen skal ikke æltes igennem med hænderne, kun til sidst skal du samle dejen i en kugle med hænderne . Dejen skal stadig være ret fedtet/klæbrig, og den er ret blød, men den bliver nem at arbejde med når den har været på køl.
Lad dejen hvile i køleskabet 30 minutter til en time. Del evt. dejen i 2 inden de lægges på køl, så bliver de hurtigere faste.

Udrulning og vridning af klejnerne

Nu skal dejen rulles ud. Rul dejen forsigtigt ud i rigeligt mel på et bord til ca. ½ cm tykkelse. Skær derefter dejen i 3-4 cm brede baner med en klejnespore. Skær dejbanerne over med et skråt snit, så du får store harlekintern (ca. 5 cm i længden). Skær et snit i midten af klejnen på langs (ca. 1 cm) og vrid forsigtigt den ene spids af klejnen igennem hullet som på billedet i bunden af indlægget.

Når alle klejnerne er vredet kan de med fordel sættes i køleskabet, indtil de skal koges. Resterne af dejen trilles til kugler (1-2 cm i diameter). Kuglerne bruges til at teste om fedtet til kogningen er varmt nok.

Kogning af klejnerne

Smelt svinefedt og palmin ved svag varme i en gryde. Når fedtet er smeltet skrues op for varmen. Prøv med dejkuglerne om fedtet er varmt nok. Fedtet skal syde om dejkuglerne med det samme de kommes i gryden og ret hurtigt lægge sig i overfladen af fedtet. Når fedtet er varmt nok lægges 3-4 klejner i gryden ad gangen. Når de er gyldne på den ene side, vendes de og der skal holdes godt øje med at de ikke bliver for mørke. Tag klejnerne op af fedtet med en hulske og læg dem på fedtsugende papir. Der er kun et at sige om klejnekogning, og det er, at øvelse gør mester. 

Opbevaring

Når det kommer til opbevaring af klejnerne, ville min farmor måske være uenig med mig. Min farmor opbevarede dem altid i en lertøjskrukke med en tallerken som låg og der gik ikke lang tid før hun beklagede sig over at de var tørre. Jeg vil dog skynde mig at sige at min farmors klejner overhovedet ikke var tørre, de var fantastiske!! Men jeg vælger altså at opbevare mine klejner i fryseren, og så luner jeg dem i en varm ovn ved 180-200 grader nogle få minutter. Det er fuldstændig ligesom at spise nykogte klejner hver gang. 

Farmors klejner


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *