Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Share with:


Det er lige nu tiden, hvor der skal bages fastelavnsboller. De kan varieres både i forhold til dejtypen de bages af, fløde eller creme, hindbær eller svesker osv. osv.
Her har jeg bagt en gammeldags, cremefyldt fastelavnsbolle af en gærdej. Derefter fyldte jeg fastelavnsbollen med en flødecreme og god marmelade. En ikke alt for sød udgave af fastelavnsbollen, som gled nemt ned hos både håndværkere, børn og voksne.

Fastelavnsboller

(16 stk)

Dejen

50 gram gær
2½ dl mælk
1 æg
75 gram blødt smør
2 tsk sukker
1 nip vanillepulver
½ tsk salt
500 gram hvedemel

Æg til pensling

Creme

7½ dl sødmælk
2 vanillestænger
100 gram sukker
60 gram maizena
6 æggeblommer

Endvidere

2 dl fløde

Creme

Start med at koge cremen. Den skal helst blive helt kold og fast inden den bages ind i fastelavnsbollerne. 
Flæk vanillestangen og skrab kornene ud, bland vanillekorn og sukker og mas kornene godt sammen med sukkeret med en kniv eller lignende. Vanillesukkeret blandes med 1½ dl sødmælk og maizena og piskes godt igennem. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen. Bring de resterende 6 dl sødmælk i kog i en gryde. Når mælken koger, tilsættes vanilleblandingen og cremen piskes godt igennem alt imens den tykner. Hæld vanillecremen op i en skål og dæk den med film. Filmen skal ligge lige ovenpå cremen, da cremen ellers vil danne skind. Lad cremen køle af i køleskabet i minimum 2 timer. Tag herefter 1/3 del fra til bagning af bollerne.

Dejen og bagning

Til dejen lunes mælken og gæren opløses heri. Tilsæt æg, sukker, vanille, salt og omkring halvdelen af melet og rør det godt sammen – gerne på en røremaskine. Tilsæt efterhånden det sidste mel samt det bløde smør og ælt dejen til den er silkeblød og klistrer let. Lad dejen hvile i skålen ½ times tid med et viskestykke over. Rul dejen ud til et kvadrat på ca. 40×40 cm. Del dejen i 16 stykker. Fordel den ene portion creme ud på dejstykkerne og saml derefter hjørnerne – i alt 4 samlinger. Klem dejen godt sammen og læg bollen med samlingen nedad, på en bageplade med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg. Stil bollerne til hævning et lunt sted – de skal næsten hæve til dobbelt størrelse.

Bag dem herefter i en forvarmet ovn ved 200 grader i 10-15 minutter. De skal være flot gyldne. Lad de færdige boller køle helt af inden de fyldes med vaniljeflødecreme og marmelade. Eller spis den lune bolle som den er. Den smager også dejligt uden ekstra fyld.

Vaniljecreme

Vanilleflødecreme laves ved at piske 2 dl fløde til flødeskum og røre det i den resterende vanillecreme lidt ad gangen. Kagecremen er ret fast så den skal måske lige piske igennem med 1 spiseskefuld fløde inden flødeskummet vendes i. Når cremen er pisket/rørt jævn, fyldes den i en sprøjtepose.

Samling af fastelavnsbollen

Skær fastelavnsbollen over og sprøjt en ring af vanilleflødecreme rundt på kanten af den nederste bolle. Fyld 1 spiseskefuld god marmelade, sveskemos eller lignende i midten af ringen af creme. Læg toppen på og pynt fastelavnsbollerne med et drys flormelis.

Server fastelavnsboller med en god kop kaffe eller the.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *