Basque Cheesecake

Basque Cheesecake

Share with:


Jeg elsker cheesecake! Jeg tror at det gælder alle former for cheesecake, for jeg har endnu til gode at smage en jeg ikke kunne lide. Dog er der en som, siden jeg smagte den første gang, har en stor stjerne i min bog: Basque cheesecake – en cheesecake fra San Sebastian i det nordlige Spanien.

Hvad er forskellen?

Basque Cheesecake skiller sig ud fra andre cheesecakes ved ikke at have en kiksebund eller lignende, men blot ostemassen.

Den bages også ved en højere temperatur end de klassiske cheesecakes. Derved får den en mørk, gyldenbrun farve når ostemassen karamelliserer under bagningen. Af denne grund kaldes den også basque burnt cheesecake.

Basque Cheesecake

Jeg smagte den for første gang for et par år siden, hvor vi havde fået fat i den hypede kage hos Hart bageriet i København.

Forventningerne var store og jeg var en anelse bange for at blive skuffet.

Det blev jeg dog ikke, og jeg har siden arbejdet på at få konsistens, sødme/syrebalance og karamellisering til at gå op i en højere enhed i min egen opskrift. Det synes jeg efterhånden er lykkedes rigtig godt, så nu ryger den ud til jer.

Velbekomme!

Basque Cheesecake

(1 springform Ø23 cm)

600 gram flødeost naturel (ikke light!)
2½ dl piskefløde
4 æg
300 gram sukker
½-1 vaniljestang
75 gram hvedemel
Skal af 1 øko citron
2 spsk citronsaft

Rør flødeosten sammen med piskefløden. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud af stangen og mas dem ud i lidt af sukkeret. Kom vaniljesukkeret i osteblandingen sammen med resten af sukkeret og rør det sammen. Tilsæt æggene et ad gangen. Rør citronskal og saft i blandingen og til sidst hvedemelet. Det kan være en fordel at sigte hvedemelet i, for at undgå klumper i blandingen.

Tag nu et stykke bagepapir (på størrelse med en bageplade) og krøl det godt sammen. Fold det ud og krøl det sammen igen. Dette gøres for at blødgøre bagepapiret, så det nemmere kan formes i springformen.

Når bagepapiret er godt krøllet og ”blødt” fores springformen med det. Bagepapiret skal ikke klippes til eller bøjes ned over kanten, men skal bare stikke op over kanten på springformen.
Kom ostemassen over i springformen.

Bag cheesecaken i 35-40 minutter i en 230 grader varm ovn – IKKE varmluft, brug over,- og undervarme.

Jeg begynder at holde øje med kagen efter 25-30 minutter, for at sikre mig at den ikke bliver for mørk. Bliver den for mørk, lægges et stykke stanniol over kagen under resten af bagningen. Det har dog ikke været et problem de sidste par gange jeg har bagt den og den skal jo også have den gyldenbrune farve.

Når bagetiden er gået, vil du formentlig være fristet til at give den lidt længere tid. Den er nemlig lidt “blævrende budding”-agtig i konsistensen når den er varm. Du skal ikke give den længere tid, den skal nok sætte sig når den bliver kold. Trust the process!

Lad kagen stå ved stuetemperatur i 15-20 minutter inden den stilles på køl i minimum 3 timer inden den serveres.

Jeg foretrækker den serveret helt simpel som den er med lidt bær ved siden af.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *