Tarte Tatin

Tarte Tatin

Share with:


Den danske æblesæson er endelig igang! Jeg har ventet længe på at sætte tænderne i et sprødt, syrligt Discovery æble – der er meget få ting som jeg ser mere frem til…
Jeg havde aftalt med min kæreste, at det første som skulle på menuen herhjemme når de danske æbler var klar, skulle være en Tarte Tatin.
Der er flere historier omkring hvordan kagen blev opfundet, men den jeg oftest kommer omkring er den om søstrene Tatin, som en dag kom til at bage æblekagen på hovedet med dejen opad. Det er nemlig sådan en Tarte Tatin laves; karameliserede æbler bages i panden med mørdej som låg. Du skal med andre ord have en pande som  kan tåle at komme i ovnen og gerne med nonstick belægning.

Jeg brugte Brdr. Prices opskrift på mørdej, og den skuffede på ingen måde. Man skal nok ikke bruge den hele mængde dej, men du kan altid bage nogle medaljer eller hindbærsnitter af resterne.

Tarte Tatin

Mørdej

250 gram mel
175 gram koldt smør
60 gram flormelis
1 lille æg
Et nip salt

Smuldr smør, mel, flormelis og et nip salt sammen til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med ægget. Dejen skal ikke æltes, blot samles og derefter ligge på køl i en times tid.

Fyldet

600-800 gram danske, syrlige æbler (jeg brugte Discovery)
150 gram lys sirup
65 gram smør

Skræl æblerne og del dem i halve eller kvarte, alt efter størrelse. Du skal bare bruge æbler nok til at dække bunden i panden. Bring smør og sirup i kog i panden og lad det boble i nogle minutter inden du ligger æblerne (med den runde side nedad) i panden. Skru lidt ned for varmen og lad karamellen boble sagte omkring æblerne ca. 10 minutter. Løft forsigtigt et æble lidt op, hvis æblet er blevet gyldent af karamellen, tages panden af varmen. 

Rul nu mørdejen ud til ca. ½ cm tykkelse. Skær dejen til så den lige passer som låg til æblerne. Læg dejen ovenpå de karamelliserede æbler og sæt panden i en forvarmet ovn ved 190 grader i 20-25 minutter. Når mørdejen er mørkgylden tages panden ud af ovnen. Ryst den lidt forsigtigt for at få kagen til at løsne sig og vend kagen ud på et fad, så de karamelliserede æbler vender opad. 

Server den med lidt kold creme fraiche til. Det giver et syrligt modspil til den lidt fede, karamelliserede kage.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *