Rugbrødslagkage med solbærmousse og lakrids

Rugbrødslagkage med solbærmousse og lakrids

Share with:


Jeg holdt fornyligt mit svendegilde for den nærmeste familie og i den anledning serverede jeg en rugbrødslagkage med solbærmousse og lakrids. Jeg kunne godt lide tanken om den grove, mørke lagkagebund sammen med en frisk, nærmest “hot pink” bærmousse. Jeg googlede rugbrødslagkagebilleder og blev meget inspireret af Timm Vladimirs rugbrødslagkage, så derfor blev kagen lige toppet op med en mørk, fyldig chokoladeganache og friske bær.

Twistet i rugbrødslagkagen er en lille smule rålakridspulver i kagebundene og drysset henover chokoladeganachen.

I de fleste opskrifter jeg fandt på nettet, stod der at man ikke skulle bruge rugbrød med kerner til at bage lagkagebunde med. Men det er nu engang den slags rugbrød vi spiser herhjemme, og derfor også den slags rugbrødsrester vi har i fryseren. Jeg kom de tørre rugbrødsrester i min foodprocessor og kørte blandingen til en grov rasp. Det er meget vigtigt at rugbrødet er tørt, for det skal nemlig kunne suge væsken i dejen. Jeg bagte mine bunde i en 28 cm springform, men tror at jeg næste gang vil vælge at dele dejen i 2 og bage dem i 2 mindre springforme. Kagen var nemlig meget svær at dele i 2 bunde.

Rugbrødslagkage med solbærmousse og lakrids

Rugbrødsbunde

5 æg
100 gram rørsukker
100 gram brun farin
1 spsk kakao
4 spsk maizena
2 tsk bagepulver
160 gram tørt rugbrød – revet eller kørt til rasp på foodprocessoren
1 tsk rålakridspulver (f.eks. fra Johan Bülow)

Pisk æg, rørsukker og brun farin til en luftig masse. Sigt kakao, maizena og bagepulver sammen og vend det i æggemassen. Pas på, at det ikke samler sig i en klump på bunden af skålen, men sørg for at få dejskraberen godt ned i bunden når det vendes sammen. Vend nu rugbrødet og lakridspulver i. Kom dejen i en springform (28 cm) eller 2 springforme (25 cm) smurt med smør og drysset med sukker. Bages i en forvarmet ovn ved 150 grader i ca. 50 minutter. Hvis du har delt dejen i 2, skal du forkorte bagetiden, og jeg vil tro du skal tjekke om kagen er bagt efter 20-25 minutter. Når rugbrødsbunden er færdig, afkøles den og deles i 2. Har du bagt 2 bunde, skal de selvfølgelig ikke flækkes.

Solbærmousse

225 gram solbær
2-3 spsk sukker
2 spsk vand
3 blade husblas
4 dl fløde

Læg husblasen i blød i koldt vand i 10-15 minutter. Bring solbær, sukker og vand i kog. Når bærrene er kogt møre, blendes de til en ensartet masse. Smelt den udblødte husblas heri og lad blandingen køle af i køleskabet. Det skal ikke sætte sig, kun blive koldt. Pisk fløden til flødeskum, men ikke for stift. Vend først 1/3 af den kolde solbærmasse heri, du skal muligvis være lidt hurtig med at vende det sammen. Vend så den næste 1/3 del i og vend det godt sammen. Slut af med den sidste 1/3 del og fordel herefter ca. halvdelen på den nederste lagkagebund. Læg toppen på og fordel resten af moussen herpå. Sæt kagen i køleskabet til moussen er stivnet.

Chokoladeganache

100 gram mørk chokolade 70%
½ dl fløde
45 gram smør

Smelt chokolade, fløde og smør ved svag varme i en kasserolle. Rør rundt i massen til den er homogen. Lad blandingen køle af i køleskabet, men ikke stivne. Når blandingen ikke længere er varm, fordeles den over den kolde kage. Drys med lidt ekstra rålakridspulver over kagen og stil den i køleskabet indtil servering. Tag den ud af køleskabet 15 minutter før servering. Pynt med friske bær.  



2 thoughts on “Rugbrødslagkage med solbærmousse og lakrids”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *