Kyllingeleverpatê og rødløgskompot med tripel

Kyllingeleverpatê og rødløgskompot med tripel

Share with:


Jeg elsker at få stillet et en opgave! Så da Ole Madsen fra Ølentusiasten spurgte om ikke jeg kunne lave en opskrift på en patê hvori der indgik øl som en af ingredienserne, så var svaret selvfølgelig JA. Denne kyllingeleverpatê og rødløgskompot med tripel er både fed og cremet, sød og syrlig. Jeg har her serveret den med ristet rugbrød for at tilføre retten lidt struktur, men den kan sagtens serveres med et lækkert flüte eller lignende istedet.  

Kyllingeleverpatê og rødløgskompot med tripel

(4 ramekiner eller én stor form)

500 gram kyllingelever
1½ dl tripel (f.eks. Chimay Cinq Cents)
1 stort løg
2 fed hvidløg
Et par kviste frisk timian
1 spsk. honning
200 gram smør + 50 gram til forsegling af patêerne
1 dl fløde
1-2 spsk maltsnaps (kan udelades eller erstattes af anden snaps)
Salt og peber

Rødløgskompot

1 stort rødløg
2 spsk soltørrede bær, f.eks. tranebær, solbær eller rosiner
1½ dl. tripel (f.eks. Chimay Cinq Cents)
1 dl vand
2 spsk æblecidereddike
4 spsk rørsukker
1 spsk grovkornet sennep

Salt og peber

Rens kyllingelever for sener og hinder. Hak løget og hvidløget. Smelt 25 gram smør på en stor stegepande. Krydr løg og hvidløg med salt og peber og lad dem stege ved svag varme til de er møre og klare. Tilsæt timiankvistene, øllet og honningen og lad det koge ind sammen med løgene ved jævn varme. Når væsken er fordampet tages løgene af panden og kommes i en blender.

Smelt 25 gram smør på den samme pande, krydr kyllingelever med salt og peber og steg dem ved jævn varme indtil de er gennemstegte. Tag dem af panden og kom også dem i blenderen.
Smelt de resterende 150 gram smør til patêen. Blend herefter kyllingelever, de indkogte løg, smeltet smør, fløde og maltsnaps sammen til massen er helt glat. Smag til med salt og fordel massen i 4 ramekiner eller en anden passende form. Glat overfladen, stil dem på køl og lad dem sætte sig. Smelt de sidste 50 gram smør ved svag varme. På den måde lægger vallen sig i bunden og man kan nemt skumme det klarede smør med en ske.
Fordel det klarede smør over patêerne og pynt evt. med et drys frisk timian og lidt flagesalt. Stil dem igen på køl og lad smørret sætte sig.

Skær løget i skiver. Kom det i en gryde sammen med de soltørrede bær, øl, eddike og rørsukker. Bring det i kog og lad det koge ved jævn varme uden låg indtil væsken er næsten fordampet og kompotten er tyktflydende. Tag gryden af varmen og rør den grove sennep i. Smag til med salt og peber og sæt kompotten i køleskabet.

Server patêen med rødløgskompotten, ristet brød og cornichoner.

En lækker chutney kan sagtens erstatte rødløgskompotten.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *