Hjemmelavet leverpostej

Hjemmelavet leverpostej

Share with:


Da vi nærmede os julen 2014, var der en enkelt opskrift som jeg virkeligt gerne ville have haft på bloggen. Desværre fik jeg ikke tid og først i fredags fik jeg taget mig sammen til at lave endnu en portion hjemmelavet leverpostej til fryseren.

Sidst jeg lavede leverpostej, havde jeg vores 3 børn til at hjælpe mig med at hakke lever og spæk og reaktionerne var ret blandede, for at sige det mildt. Det er ikke alle som bryder sig om den meget levende konsistens, lever har. Men i fredags stod min søn på 5 altså for hakningen af lever, spæk og løg, og med lidt vejledning (og et par formaninger om at man ikke skal stå og lege tog med leverstykkerne!) gik det bare så fint. Resultatet nød vi til frokost med stegt bacon og ristede champignons. Resten af portionen blev frosset ned til f.eks. påskefrokost, nem aftensmad og weekender med vores børn, som bare elsker varm leverpostej.

Denne opskrift er krydret med nelliker og allehånde som jo er julekrydderier. Smagen er ikke voldsomt gennemtrængende, men bryder du dig ikke om julekrydderier i din leverpostej kan de udelades.

Hjemmelavet leverpostej

(4-5 store postejer)

Ca. 1 kg lever
600 gram spæk
3 løg
3 æg
1½ dl mel
6 dl sødmælk
1 dl fløde
6 tsk salt
1 tsk peber
1 tsk paprika
½ tsk nelliker
1 tsk allehånde

Hakning af lever og spæk

Start med at fjerne sener og hinder fra leveren. Skær leveren i mindre stykker. Skær også spæk i mindre stykker. Løgene pilles og skæres i kvarte. Nu skal lever, spæk og løg hakkes. Kom skiftevis lever, spæk og løg i kødhakkeren lidt ad gangen. Jeg bruger min køkkenmaskine og jeg hakker blandingen fint. Kan du godt lide en grovere leverpostej, hakker du bare blandingen lidt grovere. Når du er ved at have den sidste smule lever/spækblanding igennem maskinen, kan du komme lidt blødt brød i kødhakkeren, som så vil tvinge den sidste rest af blandingen ud. Når der begynder at komme brød ud af kødhakkeren stopper du maskinen.

Har du ikke en køkkenmaskine, kan du springe hele dette stadie over og bestille din lever og spæk hakket fra din slagter. I så fald river du bare dine løg ganske fint eller hakker dem i en minihakker og blander dem med lever og spæk.

Bagning og opbevaring

Når blandingen er hakket røres den med æg, mel, mælk, fløde og krydderier. Rør blandingen godt sammen og fordel den i folieforme som vist på billedet herunder. Du kan jo selv bestemme hvor mange store og små leverpostejer du ønsker. Skriv dato på lågene og frys dem som de er eller bag dem med det samme og frys dem derefter. Begge dele kan fint lade sig gøre. Når leverpostejen skal bages, gøres dette i et vandbad. Sæt formen i et ovnfast fad eller hvis du bager dem alle, så sæt dem i en bradepande. Kom kogende vand i fadet/bradepanden så det står halvt op omkring formene. Bag leverpostejerne i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 50 minutter. Bages de rå direkte fra frost skal de nok have 1-1 1/4 time for at blive færdige. Temperaturen i en færdig leverpostej skal være minimum 75 grader.

Server din varme leverpostej med sprødstegt bacon og ristede champignon.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *