Hjemmelavet gløggekstrakt
I denne søde juletid er det skønt at kunne nyde en kop varm gløgg til sine æbleskiver. Men gløgg er ikke bare gløgg. Gløgg kan være en vederstyggelig oplevelse som kun smager af essenser og tilsætningsstoffer. Det kan også være en skøn oplevelse som smager af julens krydderier og som ikke er tilsat andet end lidt kærlighed, portvin og så et par dages trækketid. Hjemmelavet gløggekstrakt produceres i mit køkken hver eneste jul efterhånden og huset dufter fantastisk i de par dage det står på. Men lad dig ikke afskrække af at det tager et par dage, for det passer sig selv.
Denne gløggekstrakt kan laves i den klassiske mørke variant med rødvin som de fleste kender. Men den kan også laves i en hvid variant. Udskift blot rødvin og mørk portvin med hvidvin og lys portvin.
Hjemmelavet gløggekstrakt
(ca. 1,3 liter)
1 flaske vin (rød eller hvid)
3 dl rørsukker
3 dl portvin (tawny eller hvid)
4 stykker kanel
2-3 stykker tørret ingefær
2 tsk hele nelliker
5 kardemomme kapsler
2 tsk hel allehånde
Skal af 1 usprøjtet appelsin
Atamon
Bland alle ingredienserne i en gryde og bring det i kog. Lad det småkoge indtil sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen, læg låg på og lad ekstrakten trække et køligt sted i 48 timer. Sigt herefter ekstrakten og bring den igen i kog. Tag gryden af varmen, tilsæt lidt atamon og hæld ekstrakten på atamonskyllede flasker og opbevar dem i køleskabet.
Når ekstrakten skal bruges blandes den i forholdet 3-5 dl ekstrakt til en flaske rødvin/hvidvin, alt efter hvor krydret den skal være. Der kan tilsættes lidt ekstra sukker og portvin, hvis gløggen skal være ekstra god.