Gulerodssalat med nektariner, agurk og koriander
Jeg er ret glad for at eksperimenterer med grøntsagssalater. Specielt kan jeg godt lide at kombinere de grove grøntsager med sød frugt og ristede nødder, da det bidrager med både tekstur, friskhed og fedme til salaten. Desuden er mit indtryk at det er nemmere at få børnene til at spise de grove grøntsager hvis de kombineres med frugt. Prøv selv at lege med kål, rodfrugter, frisk og tørret frugt når nu efteråret nærmer sig. De grove grøntsager indeholder masser af kostfibre og bidrager til god mæthed på en sund måde. Denne gulerodssalat med nektariner, agurk og koriander er både mættende, frisk, sød og sprød – perfekt som tilbehør til grillmad og currys.
Gulerodssalat med nektariner, agurk og koriander
(4 pers. som tilbehør)
400 gram gulerødder
2 nektariner
100 gram agurk
Saft fra 1 lime (ca. ½ dl)
1 lille håndfuld friske korianderblade
50-100 gram feta
Dukkah
Skræl gulerødderne. Riv dem eller skræl dem med en tyndskræller som jeg har gjort. Del nektarinerne, fjern stenen og skær frugtkødet i fine skiver. Del agurken på langs og skrab kernerne ud med en teske. Skær derefter agurken i skiver. Vend gulerødder, nektariner og agurk med limesaften. Anret salaten i en skål, et fad eller lignende og drys med smuldret feta, korianderblade og dukkah.
Dukkah
20 gram hasselnødder
20 gram sesamfrø
2 tsk korianderfrø
2 tsk hel spidskommen
1 nip chilipulver
1 tsk salt
Rist hasselnødderne i en varm ovn til de er gyldne. Hæld dem ud på et rent viskestykke og brug klædet til at nulre den mørke skal af. Kom dem i en foodprocessor. Rist korianderfrø, spidskommen og sesamfrø på en pande til sesamfrøene er gyldne og krydderierne dufter. Stød denne blanding i en morter. Kom blandingen op i foodprocessoren til hasselnødderne og blend krydderiet så fint eller groft som du ønsker. Smag blandingen til med salt og chili. Opbevar i en lufttæt beholder.