Brunsviger

Brunsviger

Share with:


Da jeg igår havde besøg af 2 rigtig gode veninder som jeg har fået forsømt lidt på det sidste, lavede jeg nogle dejlige rustikke boller og serverede lidt ost og hjemmelavet syltetøj til. Derudover serverede jeg en brunsviger, og brunsviger er en kage som der er mange meninger om. Nogle foretrækker den som den er, nogle vil have glasur på og andre skal have flødeskum til…
Jeg foretrækker den uden glasur og uden fløde, men med masser af dejligt fyld af smør og farin og det skal være fordelt ordentligt på kagen. Jeg har efterhånden afprøvet en del opskrifter på brunsviger, og har nu endelig fundet frem til min egen version som jeg foretrækker den. Den er iøvrigt bagt med smør – en hel pakke vel at mærke.

Jeg rører dejen på min røremaskine, da den er for fedtet til at blive æltet med hænderne. Har du ikke en røremaskine kan du bruge en elpisker med dejkroge.

Brunsviger

(2 foliebakker ca. 20×30 cm eller 1 større bradepande)

Dejen

2 dl mælk
50 gram gær
40 gram lyst rørsukker
1 æg
1 nip salt
100 gram smør
100 gram fuldkornsspeltmel
300 gram hvedemel

Remoncen

150 gram smør
150 brun farin

Lun mælken og rør gæren ud heri. Tilsæt sukker, æg, et nip salt og speltmelet og rør dejen jævn. Tilsæt herefter smør og hvedemel og rør dejen godt igennem. Lad dejen hvile i skålen i 30 minutter og rør den så hurtigt igennem igen. Lav imens fyldet ved at komme smør og farin i en kasserolle og lade det smelte sammen ved svag varme. Når det er smeltet sammen bringes massen i kog under omrøring. Lad det koge godt sammen et par minutter så det ligner en tyndtflydende, mørk karamel. Tag gryden af varmen.

Fordel dejen i 2 smurte foliebakker (eller 1 større bradepande evt. foret med bagepapir) og pres dejen godt ud til hjørnerne. Lad dejen hæve til næsten dobbelt højde. Prik dejen dybt og jævnt med fingrene og fordel karamelfyldet henover. Det er ret nemt at fordele karamellen med en dejskraber. Lad dejen hæve lidt igen. Det går forholdsvis hurtigt da varmen fra fyldet sætter gang i processen. Når de er hævet flot op igen plejer jeg lige at efterprikke nogle af hullerne i dejen, men ikke for dybt, da fyldet ellers vil havne i bunden foliebakken. Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader i 10-15 minutter. Hold øje med kagerne efter 10 minutter, da de godt kan bliver mørke. Bliv ikke skræmt over at de bliver meget gyldne at se på, det er simpelthen sukkeret som karamellisere på toppen. Lad kagerne køle af ½-1 time inden servering.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *