Øllebrød

Øllebrød

Share with:


Det simple er mange gange det bedste. Denne ret, øllebrød med flødeskum, må siges at være netop dette. Rugbrød, vand, hvidtøl og brun farin er de 4 ingredienser som indgår og du skal nærmest bare røre i gryden af og til. Jeg tror at mange har et anstrengt forhold til øllebrød, men jeg er vokset op med det og jeg elsker det simpelthen.

Min farmor var exceptionel til at lave øllebrød og det er også hendes opskrift jeg bruger i dag. Da jeg for snart 4 år siden fik min søn, fik jeg af sundhedsplejersken udleveret en brochure med opskrifter på baby og børnemad, og jeg gav da også øllebrøden en chance, til trods for at der hverken var øl eller sukker i. Den røg direkte i skraldespanden, og siden da har jeg serveret almindelig, gammeldags farmorøllebrød for min søn – og han elsker det!!

Der er lidt forskellige meninger om hvilken slags rugbrød, man skal bruge til øllebrød. Jeg er ikke svær at stille tilfreds og spiser det gerne uanset om det er lavet med solsikkerugbrød eller almindeligt mørkt rugbrød. Selv bruger jeg almindeligt mørkt rugbrød uden kerner, da det er sådan min farmor gjorde.

Øllebrød

(4-6 pers.)

500 gram rugbrød
1 hvidtøl (33 cl)
50-75 gram brun farin
Vand

Flødeskum til servering

Bræk rugbrødet i mindre stykker og sæt det i blød i vand så det lige netop dækker. Dette kan gøres dagen før hvis rugbrødet er meget tørt, men hvis rugbrødet ellers er friskt og lækkert, så lad det stå ½-1 time.
Sæt gryden over ved svag varme og rør i gryden af og til for at få rørt rugbrødet ud i vandet. Jo mere rugbrødet bliver rørt ud og varmet op, jo mere tykner massen. Lad det småkoge ca. 30 minutter under omrøring af og til, ellers vil det brænde på. Tilsæt øllet og lad øllebrøden koge endnu 10-15 minutter. Tilsæt nu brun farin efter smag og kog det hele godt igennem til du syntes konsistensen er god. Pas igen på med at det ikke brænder på.

Server den varme øllebrød med kold flødeskum….



22 thoughts on “Øllebrød”

  • Åh, jeg kan godt huske det!! Det føles (næsten)som et overgreb at servere den ernæringskorrekte udgave…selv med banan blendet i. – så hvorfor dog gøre det? Det må være bedre at holde fast i begrebet "lidt men godt" – og så lære husets yngste at nyde øllebrøden med måde :)….det har du i øvrigt også selv skrevet, kan jeg se 😉
    Jeg ynder at komme revet citron- eller appelsinskal (øko) i grøden inden servering – også selvom min egen mormor vil skælde mig ud, hvis hun hørte om det!

  • Hej Nina.

    Overgreb er faktisk et rigtigt godt ord i denne sammenhæng 🙂
    Tror at jeg skal prøve at tilsætte lidt citron eller appelsinskal engang ved lejlighed, det lyder rigtig lækkert 🙂

    Charlotte

  • Det bliver du SÅ glad for her hen i efteråret. Det er skønt at kunne forkæle ungerne på kolde, regnfulde morgener med dejlig varm øllebrød og flødeskum 🙂

    Charlotte

  • Jeg bliver nødt til at prøve at servere dette for mine børn – og mig selv!! Jeg tror nok at jeg har fået drt engang og de smags-minder der sådan lige bliver aktiveret siger mig at jeg godt kunne lide det. Hvorfor jeg så aldrig hsr lavet det ved jeg ikke… Min ældste datter fik det nærmest dagligt da hun var baby, altså den ernæringskorrekte KUN med rugbrød og vand!! Det smagte jeg selvfølgelig til og det var jo ikke noget jeg fik madorgasme af, så det er måske derfor jeg aldrig har givet mig til at lave den RIGTIGE udgave 😉
    Dét skal drr laves om på!! Siden her bliver lige lagt på skrivebordet, så skal vi have øllebrød 😀

  • Øllebrød er bare sådan en fantastisk ret, hvis man altså kan lide den… Den dur både som morgenmad, et lille mellemmåltid og som aftensmad. Der er godt nok en del sukker i, men også en masser gode kostfibre, som mætter godt 🙂

    Charlotte

  • Vi har lige prøvet din opskrift og hold da helt op, hvor er den bare lækker,, det er ikke sidste gang, vi har brugt din opskrift.

  • Det er jeg rigtig glad for at høre… Opskriften betyder jo en del for mig da den er et "arvestykke" fra min farmor, og at den bringer lykke hos andre familier nu, er bare dejligt at vide.

    Charlotte

  • Det var en stor succes 🙂 Og står på menuen igen i den kommende weekend – ligeså meget for moderens skyld, som for børnenes 😉

  • Der er absolut ingen dumme spørgsmål når det kommer til madlavning 🙂
    Jeg har ikke et helt korrekt mål på hvor meget vand der bruges. Jeg kommer som skrevet i opskriften vand på så det lige netop er dækket. Vandmængden afhænger også af hvor friskt eller tørt rugbrødet er når det sættes i blød. Tørt rugbrød kræver lidt mere vand end frisk rugbrød.
    Undskyld det sene svar iøvrigt 😉

    Hilsen Charlotte

  • Jeg elsker at komme rosiner i. Det giver, efter min mening, en dejlig smag til retten. (Jeg kan også li' en skive rugbrød med rosiner)
    Også svesker kan bruges men, de koger altså lidt ud. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *